Followers

Saturday, September 8, 2012

SAKIT TAK PAKAI BRACES / PENDAKAP GIGI?

Assalamualaikum, hye aweks2 n awaks2 sekalian ;))
Entry kali ni ditulis special utk membe beta sorg nih ELLYNOT ;) ! huha.

Aritu dpt IM kt chatbox dari seorg gadis misteriii. haha. longgg time no see lah broooo, eh silap elly dah sopan santun skng ni. ayuu je beliau skng. haha :D . last beta kelua dari SMKA dulu, da xpenah jmpe minachi ni dah. then jmpe balik pon time kt stesen bus kangar perlis n time kt marina dekat2 nak raya dua tahun lepas kalau xsilap beta. *lama gilooo xcontct dahh. padahal dedulu geng fly outing g ayer tawar togeder gederr time form 2. wahaha :D




Beliau tnye pasal bracess beta. ni mesti gara2 status beta yg latest, | bracess baru. yeyyy~ tp mnyampah confirm kena ulser mulut pastu. grr ! | kan kan ? haha. so entry kali ni beta nak menjawab segala soklan2 pebret yg selalu dah beta dpt sepanjang besi warna-warni nih melekat erat kt gigis beta. masuk kali ni, tatau la elly org yg ke berapa juta puluh ribu kali yg btnye soklan yg sama about MY TOOTHTY. *class x nicknme for my braccieyy :B . HAHA

ANTARA SOALAN-SOALAN FEYMESS ABOUT MY TOOTHTY :-


1. BERAPA EH KALAU NK PAKAI BRACESS ?


Kalau government murah 'sikit' lah dari private. Tp kalau government kena tunggu giliran, so take time sikit la. *banyak sebenarnye =='. sbb diorg akan handle kes2 berat je dulu mcm eksiden ke ronggak ke ape ke. haha. kalau setakat sesaje ngengade nk cantik, mmg nama u'olls duk kt list palinggggggggggggg last. seriusly ! beta buat kt klinik private, DR.FAZLI - PERGIGIAN FAMA. kt klebang restu, ipoh. 

sbb nk tnggu buat kt goverment lama sgt. even incik ayah boleh tlg, sbb ayah keje gomen tp beta still xpuas ati sbb kena tnggu for a longgggggg years. *beta dah kawen ank 5 pon belum tentu boleh pakai =='. total 3500 Ringgit Malaysia. fully 100% duit incik ABDUL NASIR. haha, ilebiu dad ! doctor tu membe baik incik ayah time kecik2 dulu, so i dpt special price ank bestprenn lah kirenyee. hoho (^^,)V

kalau dulu beta try tnye nak buat kt gover, RM800. Tupun sbb incik ayah keje gomen, guna GL. kalau sesape yg parents dye bukan keje gover, tatau lah kena baper riban. *dah mak bapak kau kaya keje private, buat kt clinic private jelahhh. haishh. then ad yg ckp kalau gover, bracess dye takde kaler2.*sape buat kt gover, betul ke weh ? then kalau private boleh ngengade nk pilih kaler ape pon. like me ! pening doc tu nak melayan. haha. yolahh, da bayar mahai2 sukati la kann ? haha *mmg tu klinik abdul nasir ponnnnngg =..=' . 

then mcm aretiiss salu pakai tu, mahai kalau tak silap sbb besi dye tak berape nk nmpak. *aretiss kann, malu la wei pakai braces nmpak sgt gigi dye tak lawa. haha. ;P . so kalau korg tnye berapa harga bendalah kt gigis beta ni, beta just boleh jawab gover range RM1000 - RM2000. Kalau private range RM 4000 n above. *not sure la okey!. sbb ad je yg kena Rm5000, yg kena RM8000 pon adoooo. perghh, kalah harge hantaran ! *gilooo kaye eh kalau jd docte gigis nih ($,$) . then dgr cite jgk, harge nak buat bracess makin lama makin naik. so better lah buat awal2 mne yg mmg berhajat nk pakai tuu ;)


2. BERAPA LAMA DAH PAKAI BRACESS ? KENAPA PAKAI BRACESS ?


Okee masuk tahun ni dah 3year beta pakai besi2 divider kt gigis nih. beta dah start pakai dari form5, april 2009. now dah 2012, n i'm 20 dis yearr. *tua tua tua! =.= . soklan ni plg femes, (kenapa pakai braces ? cantik je dah gigi tu) . haaa, ni after 3 tahun pnye cantik, sbelum 3tahun pnye cantik tak tgk lg. hahaha. kenape pakai bracess ? *apelah kenaaa. jgn tnye soklan mcm budak tak sekolah boleh ! . mmg pakai bendalah ni sesaje nak buang duit jeeee kn! sure2 laa sbb gigis i dulu mcm highway tak siap. Halimah jonggang lagi lawa dr i time tuu. hahaha XD . 



pic from cik google - classssss gigi kau limah XB

3. SAKET TAK ? RIMAS TAK ? CER CITERRR CERR CITERR CAMNE RASENYE PAKAI BRACESS NII .

Saketttttt sangatttttt. rimasss sangatttttt. benci pakaiii bracessssss. tp tu dulu lahhh ! hehe. azab dye awal2 pakai je, lepas2 tu oke dah. sbb time first2 nk pakai dulu, gigis beta kena cabut smpai dua gigi atas dua gigi bawah. total 4batang ! empat2 gigi taring ksygn i. sob sobss :'( . Time cabut gigi tu takde saket mne sbb kena bius, tp time nak tidur mlm bius dah abis start lah jd pontianak. menangisss saket gigi ! yg ni betul2 beta tak tipu, saket kot ! saket gilerrrrrrr ! tp yg best, esok nye tak payah pg skolah. huahaha.

Dan kpd anda anda yg mne hobby tegar dye asik makan makan dan makan mcm beta ni, mmg kena sabar jelah kalau tgk makanan syok2 atas meja. sbb kau hanya boleh bau saje, takleh makan ! grrr, yolahhh sebulan kena makan bubur. for a one month okeee ! oneee monthhhh !!! *jerit kuat2! tp dlm sebulan tu beta bedal jgk makan yg keras keras. tp bile pg check kt docter, nahhh hehh kena tahan sikit lah telinge tu dgn dye pnye syarahan. haha. yolahh, effect dye balik kt kte jugak sbenarnye. sbb lg lambat la kau nak tgl bendalah kt gigis kau nii kalau tak jage makan bebaik. tupasal doc bising sekampung sbb dye da naik muak la asik2 muka ekaww je yg dtg klinik dye. haha

then first2 pakai bracess tu jgk, muka u'olls akan otomatik cengkung mngalahkan mat pit telan ganja seguni. beta ni dah la sememang nye tulang, dipaksa pulak berdiet ! oh my english ~,~ . so mne yg nak kurus tu, sgt di alu2 kan memakai bracess. haha. kalau bab rimas tak rimas pulak, sangat la merimaskan. sbb makan kena jage, nak gosok gigis pon kena ayu2 je. kalau tak abis rabak gigis kau kang. bile bcakap, semua org akn usha tepat pd gigis anda. confirm !

Dan paling best sekali, automatik jadi mcm perempuan melayu terakhir je bile nak senyum or gelak2. haha. nak cakap pon cover2. then sepanjang beta pakai bracess nih, beta selalu failed kalau nk sebut pekataan2 yg sgt byk hurup "S" . contoh : ( LAKSA SHAKE ! SESUATU). kena sebut slow2 baru pass. grr ! then time form5 dulu, hari 1st pakai bracess, satu kelas duk usha pelik. apesal  la minah sorg ni senyap je dlm kelas, kalau tak ari2 dye lah champion kalau dpt mengilai. haha mne tak nye, bile nak bcakap je mesti cover dgn buku. haha. bile cikgu tnye suh jawab soklan, sopan je jawab. wahaha.


SENYUM FASA 1
Dedulu kalau senyum or gelak mesti tutup mulut, bajet ayuuussz =..=

SENYUM FASA 2
Lelame hilang segan dah. haha

sekarang kalau gelak dah xde cover2 dah, tayang abis semua gigi. haha

4. NAK MAKAN CMNE ? KALAU NAK GOSOK GIGI CMNE ? TAK TERTANGGAL KE ?

Nak makan mcm mne ? bukak mulut, telan. senang! haha. makan tak boleh yg keras2 lah syg, or yg liat2 mcm kopok lekor, kacang n semua2 yg agak keras lahh. boleh je kalau nk makan, tp ang tanggung la azab dye lepastu. haha. sbb beta penah je try makan kacang yg dlm nasi lemak ad sekali tu, lepastu satu besi tercabut. degil sgt kan, org ckp jangannnnnn. haha *padan muke. Pastu nk pegi jmpe doc dah takut, nak pasang seniri tak reti. wahaha.

then paling tesyenn bile nk pg dating, sbb kalau pg mkn kt mcd tak boleh nk mkn GCB ke mcduluxe ke ape ke. kalau nk makan pon kena cubit kecik2, pastu telan. haha. sbb kalau ngappp sekali gus, haaa memang senyuman menawan lah lepastuu. beratur je sayur dgn daging beger kt besi2 tu. haha

gosok gigi just mcm biase jelah, pakai berus gigi takde lah pulak kena pakai berus sabut =..= . cuma kena slow2 la bile gosok kt tang besi tuu. kng tsangkut, saket woo rahangg. *selalu kena. haha. then confirm, bile pakai brcess mesti akn selalu dpt ulser mulut. tambah2 kalau byk ckp or tersalah ckp, so byk2 kn lah minum air masak :)

pic from cik google - yekkss, geli kot @.@

5. BERAPA LAMA KENA PAKAI ?

yg ni pnye soklan, sila rujuk doc masing2 oke. haha. sbb ad yg 3tahun, ad yg 4tahun n byk tahun lg lah. beta seniri pon tatau brape tahun lg nk kena pakai bendalah ni. sbb bile tnye doc bile blh bukak, "belum lagi". so redhaaa jelahhh. 

SEDIKIT TIPS DAN NASIHAT :-

~ kalau mne2 yg beniat or behajat nk pakai bracess tu tp still blur nk buat gover or priv, beta sarankan korg pg je servey kt dua2 tmpat dulu. kalau mampu, why not buat terus kt private. senanggg :)

~ kalau pasal price, boleh bincang dgn doc tu dulu. sbb dye seniri akn check n bgtau bpe byk batang gigi nk kena cabut ape sume lepastu doc akn confirm total price yg korg kena bayar. kalau korg dah deal dgn price yg dye kasi, baru lah dye tetap kn tarikh bile2 boleh start treatment. kalau priv, mcm beta dulu time tu dah deal tak sempat nk bismillah, time tu jugak kena cabut 2batang gigis terus . (T,T)

~ even kena 3riban, 4riban or 5riban. takde nye doc tu suruh bayar selonggok time tu jgk sekali gus. korg just kena bayar down payment *hakhak, mcm nk kelua keta sebijik je dah kn. then pg check up just bayar bulan2 jela. tinggi down payment, bulan2 murahh la sikit. kalau down paymnt tinggi, deal la mintak hrge student. *memandai je aku nih. huahaha :P

~ bile da pakai bracess, jge la kesihatan mulut anda. listerin wajib ade ! hoho. then byk2 minum air masak utk elak ulser dari terus berleluasa ;)

~ kalau priv korg boleh la gedik2 ngengade nk pilih kaler ape korg nk. mcm beta salu kaler pebret, hijau turquoise, pink kaler, merah, oren. ahhh semua kaler suka lah. kekadang time ngengade, gigi atas kaler pink, gigi bawah kaler ijau. atas bawah lain2 kaler, ponnn bolehh. tp btempat la, kalau time patient ramai kt lua, tak berani lah nk ngengade. haha. nk pick kaler pon kena brilliant jgk lah, jgn la pilih kaler kuning. dah mcm jagung tsangkut kt gigi je. =='

teringin nk pakai kaler cmni. wuwuw -,-

~ bile da tanggal bracess nt pon korg still kena pakai retainer, kalau tak nt lama2 gigi korg lari balik *macam main kejar2 pulak dah ==' . haa mcm ni la retainerr. 


# to my ellynot, hope beta dah menjawab segala soklan anda. ke ada soklan lg yg anda masih musykil ? boleh PM beta. satu soklan, singgit ! *versi mail dlm upin ipin. haha ;))





TENGS FOR READING :)
-THE END-

8 comments:

smiley said...

satu soklan lg... nape kena cabut gigi pulak? huhu

dea-solehah said...

sbb dye nak betul kn gigi tu. erm maksud nye dye nak tarik gigi kasi ketat masuk dlm. paham tak ayt beta ? #ayt tonggang langgang dah. haha

smiley said...

huhu.. tak. mksudnya kena pakai gigi palsu ke ape?huhu.. sori susah paham..hohoho

dea-solehah said...

haha. tak tak. mmg kena cabut, nt lelame gigi lain akn begerak kbelakang then tmpat yg kena cabut tu pun akn cover la balik dgn gigi lain. xde la kena pakai gigi palsu :D

smiley said...

owh.. cam gitu.. paham2. thanks for the info k :)

dea-solehah said...

welcuming ;)
nak pkai braces ke ?

smiley said...

dah x nak lepas tengok harga yang riban2 tu.. gaji sebulan pon belum cukup untuk menanggung kos braces.. hehehe :D

dea-solehah said...

haha . alaa bkn kena bayar sekali gus pon, bayar ansur2 . hehe